<  NIEUWS
Watertekort in de Golfstaten
23 november 2016

Naast dat de Golfstaten de droogste gebieden ter wereld zijn, hebben ze ook het hoogste waterverbruik per hoofd ter wereld. Dit zorgt voor een ernstig watertekort.

Door de welvaart die de handel van olie met zich mee heeft gebracht, is de economie in de Golfstaten de laatste veertig jaar enorm gegroeid.  Het bevolkingsaantal en de daarbij behorende vraag naar voedsel en water is daardoor rap gestegen. Sinds 2002 is de vraag naar water met maar liefst 140 procent gestegen.

Een deel van de bevolking is zich niet genoeg bewust van de ernst van de situatie en het lokale gebruik is niet altijd efficiënt, maar de agricultuur is de grootste waterverbruiker van de regio. Door het gebrek aan efficiënte technieken om water te hergebruiken en te besparen, gaat er veel verloren. Klimaatveranderingen zorgen voor een stijging van de temperatuur en een drogere omgeving.

De situatie zorgt voor ambitieuze agricultuur gerelateerde beleidsplannen. De uitdaging zit hem in het verminderen van de waterconsumptie, het maximaliseren van hergebruik van afvalwater en het uitbreiden van duurzame waterzuiverings- en hergebruikstechnieken.

Voor het Nederlandse bedrijfsleven is de watersector een topsector. Diverse organisaties die samenwerken met universiteiten zijn hierin vooruitlopend. Dit biedt ook kansen voor het exporteren van installaties en materialen naar de Golfstaten.

Voor het hele rapport over de kansen voor Nederlandse bedrijven in de watersector in de Golfstaten kunt u kijken op: http://www.hollandplusyou.com/news/2016/11/opportunity-report-water.html?utm_campaign=Holland%2BYou&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_content=1479101744.