<  NIEUWS
Weegplicht tijdrovend
11 augustus 2016

Sinds 1 juli 2016 is het wegen van containers verplicht. De regeling die wereldwijd van kracht is, brengt voor diverse partijen, waaronder expediteurs, gevolgen met zich mee.

Volgens het ‘Nieuwsblad Transport’ kost de weegplicht expediteuren extra uren en administratiekosten. Zelfs nu de nieuwe regeling opgenomen is in de standaard werkzaamheden en de kinderziektes eruit zijn, bedraagt de extra administratietijd nog één tot twee uur per dag.

De voornaamste kritiek richt zich volgens het vakblad op de communicatie rondom het geverifieerde brutogewicht, de zogenoemde verified gross mass (VGM). Rederijen zijn niet altijd even goed voorbereid en de IT-systemen die in verbinding staan met de reders werken ook niet altijd vlekkeloos.

Ter compensatie rekenen rederijen voor het invoeren en verwerken van de VGM vaak extra kosten. Deze lopen uiteen van 10 tot wel 40 euro per container.

De weegplicht is op 1 juli 2016 ingegaan. Sindsdien moet voor elke exportcontainer een geverifieerd brutogewicht worden opgegeven. Dat moet de veiligheid aan boord van schepen vergroten, want in de praktijk klopten de gewichten vaak niet.