<  NIEUWS
Wegen containers verplicht per 1 juli 2016
29 maart 2016

Met ingang van 1 juli 2016 wordt het wegen van containers voordat ze aan boord van een zeeschip worden geladen verplicht. De wijziging komt voort uit het SOLAS-verdrag (Internationaal Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee – International Convention for the Safety of Life at Sea, SOLAS).

De verlader is verantwoordelijk voor de opgave van het juiste gewicht. Die moet daarom het brutogewicht (VGM – Verified Gross Mass) kunnen verifiëren.

Voor het bepalen van de VGM zijn twee manieren vastgelegd:
1) Door de beladen container fysiek te wegen door middel van een gecertificeerde weegwerktuig.

2) Door het toepassen van een goedgekeurde berekeningswijze; het optellen van het gewicht van lading, verpakkingsmateriaal, stuwagemateriaal en leeg containergewicht (tare weight container). Ook hier dienen de gewichten van de individuele pakstukken vastgesteld te zijn door te wegen met gekalibreerde en gecertificeerde weegschalen.

De weegplicht is in het leven geroepen om onder andere te voorkomen dat de stabiliteit van zeeschepen in gevaar komt en de hoeveelheid containers aan boord te zwaar zijn. Indien de werkelijke gewichten van containers die aan boord geplaatst zijn niet overeenkomen met de in de scheepsdocumenten door de verlader opgegeven bruto gewichten kunnen dit soort situaties ontstaan.