<  NIEUWS
Wereldwijde congestie houdt aan
11 oktober 2021

Containerschepen vormen lange wachtrijen voor de havens, het Verenigd Koninkrijk kampt met groot personeelstekort, maar ook Nederland loopt tegen een nijpend tekort van vragenwagenchauffeurs aan. De logistieke supply chain is uit balans.

In augustus bereikte slechts eenderde van de containerschepen de haven volgens schema. Gemiddeld ligt een achtste van de wereldwijde containervloot, wat neerkomt op een nominale capaciteit van 3,1 miljoen TEU, momenteel te wachten op afhandeling. Dat is meer dan de extra capaciteit die nodig is om tegemoet te komen aan de vraag. Hiermee heeft de betrouwbaarheid in de sector het laagste niveau ooit bereikt.

Met name voor de Californische kust is de afhandelingstijd de afgelopen tijd weer flink opgelopen. De inzet van extra schepen zal de situatie alleen maar doen verergeren, in plaats van oplossen.

Dichterbij mist het Verenigd Koninkrijk de aanwas van Oost-Europese vrachtwagenchauffers als gevolg van de Brexit omdat zij nu een visum nodig hebben. Maar ook andere sectoren zoals de pluimveesector ervaren een groot personeelstekort door de strengere regels om werknemers uit de Europese Unie te halen. Lege schappen vormen het beeld in de supermarkten en de Britten vrezen voor een karig kerstmenu zonder kalkoen dit jaar.

In Nederland is ook merkbaar dat het beroep van vrachtwagenchauffeur niet in trek is onder de nieuwe generatie, terwijl de economie aantrekt. Bijna vijftig procent van de transportbedrijven wordt belemmerd door een groot tekort aan personeel. Veel buitenlandse chauffeurs worden momenteel ingezet, maar dat voldoet niet aan de vraag.