<  NIEUWS
Zakelijke gebruiken tijdens Ramadan
5 mei 2017

Vrijdag 26 mei 2017 begint, afhankelijk van de maanstand, de Ramadan weer. Kantoren in islamitische landen zijn dan officieel 2 uur eerder gesloten dan gebruikelijk.

Naar islamitische landen exporterende bedrijven zullen merken dat er voor de Ramadan een piek is, omdat consignees (ontvangers) geen containers willen ontvangen tijdens de Ramadan. De lokale processen nemen dan meer tijd in beslag door de aangepaste openingstijden. Daarnaast stijgt ook de vraag naar bepaalde producten die tijdens de Ramadan veel gebruikt worden, waaronder voedingsmiddelen.

Belangrijk is om tijdens zakenreizen of vakanties in de Ramadan-periode geen aanstoot te geven door overdag in het openbaar te eten of te drinken. Veel restaurants zijn dan gesloten en in de restaurants, die open zijn, wordt het vaak niet op prijs gesteld als daar uitgebreid wordt gegeten. In hotels en restaurants met een alcohol-licentie, wordt tijdens de Ramadan vaak geen alcohol geserveerd. Naast het vasten van eten en drinken wordt er door velen ook gevast met roken. Er wordt overdag geen muziek geluisterd of op een lager volume.

Een goede manier om uw zakenpartner beter te leren kennen, is om deel te nemen aan de Iftar; de eerste maaltijd die wordt genuttigd na zonsondergang om het vasten te breken. Als u hiervoor wordt uitgenodigd, is het gebruikelijk iets kleins mee te nemen, zoals een doos dadels.

Het Suikerfeest zal, ook afhankelijk van de maanstand, beginnen op zondag 25 juni en duurt meestal twee tot drie dagen. Dit is een nationale vakantie. Bedrijven zijn dan gesloten.