<  NIEUWS
Zakelijke kansen Saudi-Arabië
21 februari 2018

Dankzij olie- en gasreserves heeft Saudi-Arabië de afgelopen jaren een sterke economische groei doorgemaakt. Ook de handel tussen Nederland en de Golfstaat is opmerkelijk goed ontwikkeld.

De Nederlandse export naar Saudi-Arabië bedroeg in 2016 maar liefst 2.6 miljard euro.

Saudi-Arabië is één van de Golfstaten die bekend staat om haar zwarte goud en gasreserves. Door de crisis in die olie- en gas sector streeft het land ernaar om minder afhankelijk te zijn van deze sectoren. Dit willen zij doen door het aandeel van de privaat sector te verhogen en de werkgelegenheid te bevorderen.

Ondanks dat de regering het stimuleert om de bevolking te voorzien van werk, wordt Saudi-Arabië steeds meer toegankelijk voor buitenlandse investeerders. Dit biedt kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in de sectoren: water-, energie- en afvalbeheer,  land- en tuinbouw, bouw en infrastructuur en gezondheidszorg.

Water- en energiebeheer is een wereldwijd aandachtspunt, maar in Saudi-Arabië staat het hoog op de agenda door het droge klimaat en de groeiende bevolking. Naar verwachting zal de huidige bevolking van 33 miljoen in 2030 stijgen naar 38 miljoen. Er is veel vraag naar kennis en machines om efficiënt om te gaan met energie en waterbesparing in de bouw, transport en landbouw sector.

De sterk groeiende bevolking in combinatie met urbanisatie zorgt voor een stijgende afvalproductie. De overheid zoekt naar moderne afvalbeheertechnieken zoals faciliteiten voor materiaalterugwinning, recyclinginfrastructuur en waste-to-energy-systemen.

Om minder afhankelijk te zijn van de olie- en gasreserves wordt er veel gedaan om toeristen aan te trekken. Zo zijn er verschillende bouwprojecten van start gegaan en staan er nog heel wat op de planning. Er wordt verwacht dat investering in deze sector tot 2030 flink zal groeien.

Genoeg redenen om u eens te verdiepen in Saudi-Arabië!