<  NIEUWS
Zes vragen over transport via de Nieuwe Zijderoute
25 maart 2019

Denkt u aan een (volgend) transport per trein? Dan heeft u hier wellicht wel vragen over. Bijvoorbeeld over de Incoterms, het volgen van uw transport of misschien wel over het handelsembargo met Rusland. Wij zetten zes veelgestelde vragen op een rij.

Hoe vaak worden containers overgeslagen op de Nieuwe Zijderoute en hoe lang staan zij stil onderweg?
Containers worden twee keer overgeslagen omdat de breedte van het spoor in Rusland afwijkt van het spoor in China en Europa. Overslag vindt plaats bij de grensovergang tussen China en Kazachstan en tussen Rusland en Polen en duurt normaal gesproken één tot twee uur.

Kunnen temperatuurgevoelige goederen per trein vervoerd worden en is het mogelijk om tijdens het transport ad-hoc onderhoud te plegen?
Perishables, oftewel temperatuurgevoelige goederen, kunnen in een 40 ft of 45 ft reefer container op de trein geladen worden. Met koelunitleverancier zijn afspraken gemaakt, zij kunnen reparaties uitvoeren op de route tussen China en Europa.

Rijdt de trein het hele jaar door of is deze afhankelijk van weersomstandigheden?
De treinen rijden 365 dagen per jaar, tenzij er zich extreme weersomstandigheden voordoen. In de winter wordt er vaker gebruik gemaakt van reefers die lading beschermen tegen extreme kou.

Spelen de handelssancties een rol bij treintransport door Rusland?
Niet alle type producten mogen worden doorgevoerd via Rusland vanwege het handelsembargo. Enkele voorbeelden hiervan zijn melk- en zuivelproducten, vlees, vis en dierlijke oliën. Als u twijfelt of een product vervoerd mag worden, laat het ons dan nagaan.

Welke Incoterms worden het meest gekozen bij treintransport via de Nieuwe Zijderoute?
Niet alle Incoterms zijn geschikt voor alle modaliteiten. Er is een aantal Incoterms die alleen van toepassing zijn voor zeevracht. Bij treintransport wordt er vaak gekozen voor door-to-door  levering of terminal-to-terminal. Incoterms die hierbij vaak gebruikt worden zijn EXW – Ex Works, FOT – Free On Truck, DAP – Delivery At Place en DDU – Delivered Duty Unpaid.

Is het mogelijk om mijn goederen te volgen?
U kunt een On Demand Feature Service of GPS laten plaatsen in de container. Zo kunt u de lading via een app op de voet volgen.