<  NIEUWS
Zo wordt Chinees Nieuwjaar gevierd!
28 november 2017

Met de feestdagen in het vooruitzicht, staat ook het Chinees Nieuwjaar weer voor de deur. Van massale volksverhuizing, tot rode envelopjes en het verdrijven van het kwaad. Dit zijn de meest voorkomende gebruiken.

Chinees Nieuwjaar wordt ook wel het lentefestival of lentefeest genoemd. Het is de belangrijkste viering van het jaar en wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Dit jaar is dat op vrijdag 16 februari 2018, tevens het begin van het Jaar van de Hond.

  • Om het nieuwe jaar goed te beginnen, moet het oude jaar goed worden afgesloten. Openstaande schulden worden afgelost, er wordt een bezoek gebracht aan de kapper en het huis krijgt een grote lente-schoonmaak. Maar pas op, het schoonmaken moet voor Nieuwjaar gebeuren, anders wordt al het nieuwe geluk weggepoetst.
  • Op Oudejaarsavond komt de hele familie bij elkaar in het huis van het oudste familielid om uitgebreid te dineren. Familieleden komen uit alle uithoeken van het land bijeen, waardoor jaarlijks de grootste menselijke migratie plaatsvindt.
  • Ramen en deuren staan om middernacht open. Zo waait het oude jaar naar buiten en het nieuwe jaar naar binnen.
  • Om middernacht wordt er veel rood en luid vuurwerk afgestoken om het kwaad tegen te gaan. De rode kleur en het lawaai moet Nian, het mensenetende beest dat op oud en nieuw huizen probeert binnen te dringen, verdrijven.
  •  Getrouwde en werkende familieleden geven de ouderen en kinderen een rood envelopje met geld, ook wel hongbao genoemd. Het geldbedrag is altijd even, dit brengt geluk.
  • Op Nieuwjaarsdag worden de andere familieleden bezocht. Tijdens grote festivals in de stad worden er optochten met traditionele leeuwen- en drakendansen opgevoerd. Met deze dansen wordt eveneens het kwaad weggejaagd.
  • Het Chinees Nieuwjaar wordt op de vijftiende dag van het nieuwe jaar afgesloten met een lantaarnfestival.

Tijdens Chinees Nieuwjaar zijn bedrijven en fabrieken gesloten waardoor de export vanuit China en Hong Kong vrijwel stil ligt. Zoals elk jaar schrappen rederijen dan een aantal diensten in westelijke richting vanuit Azië naar Europa. Houdt hier rekening mee bij het boeken van uw transport. Neem voor boekingen en meer informatie contact op met uw Jordex contactpersoon.