<  NIEUWS
Zorgen in Paraguayaanse scheepvaartsector
23 oktober 2017

Het huidige waterniveau van de Rio Paraguay wekt zorgen op in de scheepvaartsector. Het land heeft geen directe toegang tot de zee, waardoor het volledig afhankelijk is van de binnenvaart.

Om doorvoer naar de hoofdstad Asuncion te genereren is Paraguay afhankelijk van de binnenvaart. De haven van Asuncion is alleen bereikbaar via de rivieren Rio Paraguay en Rio Paraná.

Begin deze maand stond het waterniveau van Rio Paraguay onder de drie meter. Volgens de Vereniging van Rederijen van Paraguay is het waterniveau in de afgelopen 8 maanden constant verlaagd. Indien deze trend zich voortzet, zou het kunnen leiden tot een vermindering van tot wel 50 procent van het laadvermogen van de schepen. In 2012 kostte een extreme daling in de rivieren de Paraguayaanse economie ongeveer US $ 80 miljoen aan verliezen.

Er wordt momenteel gekeken naar de mogelijkheid om op de langere termijn de rivier te  laten baggeren. Ook wordt er volgens de nieuwste berichten op de korte termijn meer regenval verwacht, waardoor de rivier weer op niveau zou moeten komen.