Geplaatst op:

Impact Rusland langzaam merkbaar in Rotterdam

Ondanks dat het Rusland effect het eerste kwartaal nog beperkt was, houdt Havenbedrijf Rotterdam rekening met een daling van de overslagvolumes.

De ontwikkelingen in Oekraïne, de Europese sancties en de beslissingen van individuele bedrijven om geen zaken meer met Rusland te doen worden steeds meer merkbaar in Rotterdam. In het eerste kwartaal is de overslag met 1,5% gedaald.

Omdat de oorlog pas in februari begon, verwacht topman Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam een verder daling. De meeste rederijen hebben in maart een boekingsstop ingevoerd voor Russische containerlading en ook de meeste deepsea terminals nemen vanaf dat moment geen exportlading voor Rusland meer aan, aldus Castelein.

Als gevolg van het besluit van rederijen om geen zaken meer te doen met Rusland, zijn er duizenden containers in Rusland blijven staan.

Rusland was vorig jaar goed voor 13% van de overslag in Rotterdam. Het grootste deel daarvan zijn energiedragers ruwe olie, 30% van de totale ‘crude’-overslag in Rotterdam, lng 25% en olieproducten en steenkool 20%.

Wij gebruiken cookies. Learn more