Geplaatst op:

Betrouwbaarheid scheepvaart staat onder druk

Ondanks dat rederijen massaal investeren in een nieuwe vloot, lijken de lage vervoersprijzen voorlopig niet terug te keren en daalt de betrouwbaarheid in de vaarschema's door de vele congesties. De containervaart verkeert in buitengewone omstandigheden.

De containervaart kent momenteel historisch hoge tarieven. Dat is voornamelijk te wijten aan de coronapandemie, die de hele logistieke keten heeft verstoord. Daarbovenop komt slechts veertig procent van alle rederijen gemiddeld op tijd en komen schepen zes dagen te laat aan. De sector sukkelt al sinds het eerste kwartaal met een dramatisch betrouwbaarheidspercentage.

Rederijen spelen in op de huidige vervoersvraag. Die is sterk gestegen doordat de aankopen via het web wereldwijd zijn toegenomen. Daarom wordt de vloot de komende tijd uitgebreid met 20 procent van de bestaande vlootcapaciteit.

Hoewel de aanschaf van nieuwe schepen in het verleden leidde tot een flinke daling van de transportprijzen, ziet de verwachting voor de toekomst er niet zo uit volgens analisten en CEO's van rederijen.

Momenteel lijken rederijen goed te zijn geworden in het managen van de capaciteit, met het behoud van relatief hoge prijzen als gevolg. Dat is grotendeels te wijten aan de fusies en overnames die de rederijen beter in staat stellen gestroomlijnder samen te werken en beter in te spelen op de marktvraag. Of dat ook de betrouwbaarheid in de sector zal doen verbeteren door de vaarschema's te verbeteren, is nog de vraag.

Laatste nieuws

Wij gebruiken cookies. Learn more