Geplaatst op:
China opent grenzen voor wegtransport Nieuwe Zijderoute
Naast het spoorvervoer via de Nieuwe Zijderoute, is ook het wegtransport sterk in ontwikkeling. China heeft hierin een grote stap gemaakt door belangrijke grensovergangen te openen; vervoer onder het TIR-systeem.
De internationale wegtransportorganisatie IRU wil het wegtransport via de Nieuwe Zijderoute verder stimuleren en heeft aan de Chinese politiek voorgesteld om de grenzen te openen. De belangrijkste checkpoints bij de grenzen zijn nu geopend, onder voorwaarde dat het transport wel plaatsvindt volgens de TIR-regels.
TIR staat voor 'Transport Internationaux Routiers' (Transport International par Route); een internationaal verdrag uit 1975 dat tussen douaneadministraties tot stand is gekomen onder toezicht van de Economische Commissie voor Europa (ECE) van de Verenigde Naties. De overeenkomst is getekend door ongeveer zestig landen. Door de uitbreiding van de EU, wordt er steeds minder vaak gebruik gemaakt van het TIR carnet. Het blijft voornamelijk belangrijk voor vervoer naar verder gelegen landen in Oost-Europa en Azië.
De TIR-regeling maakt het mogelijk om goederen over de grens van aangesloten landen te vervoeren, zonder dat ze gelost moeten worden. Er hoeft niet steeds opnieuw zekerheid gesteld te worden. De bevoegdheid om goederen te visiteren blijft bestaan, echter alleen bij uitzondering. De goederen worden bij vertrek geladen in een degelijk afgesloten ruimte. Vervolgens vinden er bij grensoverschrijdingen tussen aaneengesloten landen in principe geen controles op de goederen meer plaats.
De grensformaliteiten zijn beperkt tot het geldig maken van nieuwe bladen van het TIR carnet. Het zwaartepunt van de controle ligt dus bij inlading en vertrek. Ook worden de goederen bij grensoverschrijdingen niet onderworpen aan betaling van rechten of heffingen terzake van in- of uitvoer.
Lees ook ons artikel van 20 maart jl. Eerste tests wegtransport Nieuwe Zijderoute.