Geplaatst op:

Hoe wordt Chinees Nieuwjaar gevierd?

Het Chinees Nieuwjaar staat voor de deur. Het belangrijkste Chinese feest start op 29 januari en duurt tot en met 12 februari. Benieuwd hoe de festiviteiten er dag voor dag uitzien? Hier lees je alles over dit 15-daagse spektakel!

Oudejaarsavond De laatste avond van het jaar wordt gevierd met familie. Ze blijven tot 12 uur op om het oude jaar uit te zwaaien en het nieuwe jaar welkom te heten. Er worden negen gerechten geofferd aan voorouders. Het getal negen staat in China symbool voor eeuwigheid.

Dag 1 Nieuwjaarsdag Goden worden verwelkomd. Op deze dag eten veel Chinezen geen vlees, dit zou tot een lang en gelukkig leven leiden. Ze wensen elkaar ‘Xīnnián kuàilè’ (新年快乐), wat ‘Gelukkig Nieuwjaar’ betekent.

Dag 2 Gehuwde vrouwen brengen een bezoek aan hun ouders. Volgens de Chinezen zijn alle honden op deze dag geboren, ze worden dan ook extra goed verzorgd op deze dag.

Dag 3 De derde dag wordt vaak gezien als de ‘dag van de ruzie’. Chinezen blijven thuis met het gezin om conflicten en ruzies te vermijden. Ze geloven dat ruzie op deze dag de rest van het jaar ongeluk brengt.

Dag 4 Schoonzonen betuigen hun respect voor hun schoonouders.

Dag 5 Po Wu In het Mandarijns betekent dat het verbreken van regels en taboes. Chinezen verwelkomen de god van de welvaart en kijken naar leeuwendansen omdat de leeuw geluk vertegenwoordigt.

Dag 6 Er worden veel familie en vriendenbezoeken afgelegd en geschenken uitgewisseld.

Dag 7 Yan Yat Op de zevende dag van het Chinees Nieuwjaar viert iedereen tegelijk zijn verjaardag. Wil je de komende jaren nog heel veel verjaardagen vieren? Eet dan een dungesneden plakje rauwe vis. Volgens de Chinese traditie is dat het recept voor een langer leven.

Dag 8 Het getal acht wordt gezien als een geluksgetal. Op de achtste dag van het Chinees Nieuwjaar heropenen bedrijven. De nationale vakantieperiode is voorbij en mensen gaan weer aan her werk.

Dag 9 Er wordt wierook aangestoken en geofferd aan de Jade Keizer.

Dag 10 -12 Van de tiende tot de twaalfde dag wordt er gegeten met familie en vrienden.

Dag 13 Na al dat eten wordt er een dag licht gegeten om het innerlijk te zuiveren.

Dag 14 Deze dag staat volledig in het teken van het voorbereiden van het Lantaarnfestival, er worden lampionnen en eten gemaakt.

Dag 15 De vijftiende dag van het nieuwe jaar is officieel de laatste dag van de Nieuwjaarsperiode. Dit jaar is dat 12 februari. Deze dag valt samen met de eerste volle maan in het nieuwe jaar. Chinezen geloofden dat mensen tijdens die nacht geesten kunnen zien vliegen door de lucht en trokken daarom naar buiten met lampionnen.

Wij gebruiken cookies. Learn more