Geplaatst op:

Containerschip MSC gekaapt door Iran

Het blijft onrustig in het Midden-Oosten waar scheepvaart momenteel gebruikt wordt voor machtspolitiek. Afgelopen weekend is er een containerschip van MSC gekaapt door Iran.

De MSC Aries is zaterdag 13 april bij de Straat van Hormuz geƫnterd door het Iraanse Korps van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC). Volgens de Iraanse autoriteiten zou het overtredingen van het zeerecht begaan en banden hebben met Israƫl. Het onder de Portugese vlag varende containerschip zou gelinkt zijn aan het Britse bedrijf Zodiac Maritime, dat in handen is van de Israƫlische miljardair Eyal Ofer.

Iraanse commandoā€™s namen het containerschip vanuit helikopters over, waarna het schip en bemanningsleden gegijzeld zijn. Via Iraanse territoriale wateren lijkt hij richting de haven Bandar Abbas te varen. Volgens Marine Traffic was de MSC Aries onderweg van de VAE naar India.

ā€œWederom is een schip aangevallen en onderdeel gemaakt van een conflict, waarbij het schip en 25 bemanningsleden zijn gegijzeld. En ik zeg wederom, want het principe van het internationale recht op vrije doorvaart wordt al langer belemmerd. Dat is zorgelijk en daar kan ik met mijn hoofd niet bijā€, aldus Annet Koster van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

Wij gebruiken cookies. Learn more