<  NIEUWS
Coronacrisis brengt verschuiving naar spoor
4 juni 2020

De coronacrisis leidt tot verschuivingen tussen modaliteiten. Voor goederentransport binnen Europa wordt de weg steeds vaker vervangen door het spoor. Voor import vanuit China is de Nieuwe Zijderoute een goed alternatief voor zeevracht.

Binnen intermodaal transport is er een opmerkelijke switch te zien tussen de verschillende modaliteiten. Wegtransport wordt de laatste tijd vaker vervangen door treintransport. Ook transport per barge wordt vaker vervangen door treintransport. De lage waterstand van de Rijn, wat de druk op de barge vergroot, draagt bij aan deze verschuiving.

De Zijderoute kent inmiddels topdrukte nu China weer volledig operationeel is. De achterstand van producten die al waren geproduceerd, maar niet verzonden konden worden door de uitbraak van het coronavirus, wordt nu per spoor ingehaald. Daarnaast willen de verladers profiteren van de voordelen van treintransport, waaronder snelheid, in plaats van de zeereis, die weken inneemt.

Veel Europese landen hebben momenteel te weinig capaciteit om de lading, die de topdrukte met zich meebrengt, op te halen vanaf de spoorterminal. Hoewel er tijdelijk sprake is van een toename op de Zijderoute zit een gedeelte van Europa nog op slot. Het voordeel is dat de productie weer wordt opgepakt, waaronder de auto-industrie. Een belangrijke sector voor het spoor.

Onze treinspecialiste helpt u graag de weg via het spoor te vinden. Neem voor meer informatie of een aanvraag contact op met Julienne Alkema.