Geplaatst op:

De distributie van het Covid-19-vaccin

Hoewel vanwege de urgentie de voorkeur aan luchtvracht wordt gegeven voor de wereldwijde distributie van het Covid-19-vaccin, zal de vraag naar koelcontainers over zee op langere termijn toenemen.

Het lange wachten op een vaccin mag dan voorbij zijn, maar de distributie ervan is de volgende grote uitdaging. Het is slechts één deel van de reis, maar een kritieke stap. Het vaccin moet zowel over land als door de lucht of over zee worden kunnen vervoerd en eventueel worden opgeslagen in distributiecentra, voordat het wordt afgeleverd op de plaats waar het vaccin kan worden toegediend.

In de eerste fase van het vaccineren van de hele wereldbevolking zullen alleen al ongeveer 15.000 vluchten nodig zijn. De vaccins moeten in het beginstadium bij -80°C worden vervoerd. Zij worden per luchtvracht vervoerd vanwege de vereiste "speed to market". Wanneer het vaccin een stabiel distributiestadium heeft bereikt, kan voor een deel van de distributie een temperatuur van -20°C nodig zijn. De meeste distributie vindt echter plaats bij 2°C tot 8°C, waarvoor reefercontainers die temperaturen van -35°C tot +25°C kunnen handhaven, uitermate geschikt zijn.

Ervan uitgaande dat alle vaccins in de toekomst per reefer gedistribueerd worden, zullen er naar schatting in totaal meer dan 60.000 koelcontainers nodig zijn over een periode van twee tot drie jaar. Dit aantal kan aanzienlijk toenemen als koelcontainers gebruikt gaan worden voor "pop-up koelopslag", aangezien er een voorzien gebrek is aan opslagcapaciteit voor het Covid-19-vaccin, vooral in minder ontwikkelde regio's.

Laatste nieuws

Wij gebruiken cookies. Learn more