<  NIEUWS
Dure blokkades voor Brazilië
4 juni 2018

Brazilië staat op met grote schade na de hevige staking van vrachtwagenchauffeurs. De noodtoestand in Brazilië is afgelopen vrijdag na elf dagen definitief geëindigd.

In het afgelopen jaar is de prijs van diesel als gevolg van het beleid van de regering van de huidige president Michael Temer met 56% gestegen. Tijdens de regeerperiode van de linkse president Dilma Rousseff werden de olieprijzen en de inflatie kunstmatig beteugeld via overheidsingrijpen. Michael Temer heeft besloten hiermee te breken en de prijs marktconform vast te stellen. Als reactie hierop heeft de Braziliaanse Vereniging van Truckers (ABCAM) op 21 mei nationale staking afgekondigd. Het lot hing aan een zijden draadje.

Het hele land lag plat tijdens de staking. Vrachtwagenchauffeurs blokkeerden wegen uit protest tegen de verhoging. Containers konden hierdoor niet uitgehaald worden om goederen te laden, maar de containers die al klaarstonden bij pakhuizen konden ook niet weg. Dit heeft voor ernstige tekorten in supermarkten, restaurants, ziekenhuizen en pompstations gezorgd. De nationale staking heeft ook invloed gehad op Nederlandse importeurs die hun goederen niet konden laden in Brazilië.

Als gevolg hiervan stuurde president Temer het leger de weg op om de blokkade op te ruimen. Hoewel de benzineprijs als gevolg van de staking is gestegen, hebben de chauffeurs de dieselprijs voor zestig dagen met ruim 10 procent omlaag gekregen. Daarnaast zijn de voedselprijzen de afgelopen week flink gestegen, doordat deze niet op tijd op plaats van bestemming konden zijn vanwege de wegblokkades. De staking van de douane is echter nog in gang, hierdoor kan het mogelijk wat langer duren voordat de douane-afhandeling is voltooid.

Het land heeft nu te kampen met een hoge schadepost van meer dan 11 miljard euro, verdeeld over dertien sectoren. Fabrieken waren genoodzaakt om de productie te stoppen, de export werd onderbroken en levend vee heeft de blokkades niet overleefd.