Geplaatst op:
Handel met Canada makkelijker en goedkoper
Per 21 september 2017 is het handelsverdrag tussen de EU en Canada in werking getreden. Eén van de voordelen van het verdrag is dat vrijwel alle importheffingen zijn afgeschaft.
Na de VS en Duitsland wordt Canada gezien als ’s werelds grootste groeimarkt. Jaarlijks exporteert Nederland voor 3 miljard Euro aan goederen en 1.4 miljard Euro aan diensten naar Canada. De komst van CETA maakt handelen met Canada goedkoper en eenvoudiger waardoor deze cijfers de komende jaren alleen nog maar zullen stijgen.
CETA staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement, wat letterlijk breed economisch- en handelsakkoord betekend. Het bestaat grotendeels uit de opheffing van veel handelsbarrières tussen Canada en de EU.
Afschaffen en verlagen van importheffingen Vrijwel alle importheffingen zijn afgeschaft of verlaagd. Zo zitten er geen invoertarieven meer op alle industriële producten, sierbloemen, racefietsen en levensmiddelen zoals spruitjes en koekjes. CETA bevordert bij uitstek kansen voor Nederlandse exporteurs van kaas. De hoeveelheid kazen uit de EU wordt binnen vijf jaar bijna verdubbeld naar 16.000 ton. De aanduidingen ‘Edam Holland’ en ‘Gouda Holland’ worden erkent, waardoor kaas uit andere landen niet meer onder die namen verkocht mogen worden.
Uitgesloten producten Om gevoelige Nederlandse sectoren te beschermen, zijn er aparte afspraken gemaakt. Eieren en kippenvlees zijn bijvoorbeeld uitgesloten van tariefverlaging om te voorkomen dat Canadese rund- en varkensvlees Europese producten wegconcurreren. Er is dus geen verlaging op de invoerrechten voor deze producten.
Oorsprongregels Om te profiteren van de verlaagde tarieven moet het product van Europese Unie oorsprong zijn. Op de Market Access Database kunt u in één oogopslag zien wat de oorsprongsregels zijn en wat de verlaging van de invoerrechten is. De goederen moeten in ieder geval voorzien zijn van een bewijs van oorsprong.
Geregisterd exporteur Bij zendingen boven € 6.000 moeten exporteurs zich registreren als geregistreerd exporteur (REX-systeem). Een geregistreerd exporteur kan zelf de oorsprongsverklaring afgeven en hoeft geen aparte vergunning bij de douane aan te vragen. Wij kunnen dit helaas niet voor u aanvragen, maar kunnen u hierbij wel assisteren.
Neem voor meer informatie contact op met onze Noord-Amerika specialist Roderik van Rosse.