Geplaatst op:

Havenarbeiders VS gaan er flink op vooruit

Havenarbeiders aan de Amerikaanse westkust krijgen de komende 6 jaar 34% salaris erbij, plus een heldenbonus. Dat is de uitkomst van de nieuwe cao-afspraken die deze maand gemaakt zijn.

De heldenbonus is een blijk van waardering voor het werk dat de havenarbeiders tijdens de pandemie verricht hebben. Volgens de vakbond International Longshore and Warehouse Union (ILWU) en werkgeversorganisatie Pacific Maritime Association (PMA) moeten havenarbeiders erkenning krijgen voor hun opoffering tijdens de coronaperiode. Terwijl zij het vuile werk deden, zaten de directeuren die profiteerden van de enorme winsten, veilig binnen. Dat is het gevoel dat heerst in de haven.

De salarisverhoging wordt geleidelijk ingevoerd met in 2023 nog 8-10%, maar eerst moet het akkoord voorgelegd worden aan de leden. Verladersorganisaties hebben al positief gereageerd en de betrokkenen aangespoord om snel de definitieve handtekeningen eronder te zetten. Hiermee moet de rust teruggekeerd worden in de westkusthavens, waar de onrust de afgelopen tijd voor congestie zorgde.

Wij gebruiken cookies. Learn more