Geplaatst op:

Houthi's zorgen voor capaciteitsverlies Azië-Europa route

Het risicogebied voor containerschepen is vergroot. De aanvallen van de Houthi’s reiken tot ver buiten de kust, wat leidt tot capaciteitsverlies en nog langere vaartijden.

De Houthi’s dreigen nu met aanvallen op schepen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee als reactie op mogelijke Israëlische acties in de Gazastrook. Deze situatie vergroot de complexiteit in de Rode Zee en dwingt containerschepen om verder om te varen via Kaap de Goede Hoop, wat nog steeds leidt tot vertragingen en capaciteitstekorten.

Maersk heeft gewaarschuwd dat het risico op Houthi-aanvallen op vrachtschepen toeneemt. Na de recente aanval op het containerschip 'MSC Orion', hebben de Houthi-rebellen ook een raket afgevuurd op het Amerikaanse containerschip 'Maersk Yorktown' in de Golf van Aden. Gelukkig slaagden de Amerikaanse strijdkrachten erin het projectiel onschadelijk te maken voordat het schip geraakt kon worden. De Amerikanen hebben ook enkele Houthi-drones neergehaald. Hoewel de Houthi's beweren ook het containerschip 'MSC Veracruz' te hebben beschoten, is deze aanval niet bevestigd door andere bronnen.

De uitbreiding van de gevarenzone resulteert dat er nog steeds langere vaartijden zijn voor containerschepen en daarbij komende hogere kosten. Maersk spreekt zelfs van een capaciteitsverlies van 15 à 20% op de route tussen China en de EU.

Mocht je willen weten welke gevolgen dit heeft voor jouw zendingen, neem dan contact op met jouw Jordex contactpersoon.

Wij gebruiken cookies. Learn more