Geplaatst op:
Impact coronavirus op spoorvervoer
De meeste bedrijven en fabrieken in China zijn weer open en de eerste treinen vanuit Chengdu naar Tilburg zijn vertrokken. Tegelijkertijd wordt het wegvervoer enorm beperk. Toch lijkt de Nieuwe Zijderoute de beste optie.
Wanneer je naar risicozones bent afgereisd of in contact bent geweest met mensen uit deze gebieden loop je een besmettingsrisico. Om het verplaatsen van mensen met een besmettingsrisico te voorkomen zijn er veel wegblokkades opgelegd in China. De voorwaarden om een stad binnen te komen verschillen van provincie tot provincie
Het wegvervoer in China blijft hierdoor kampen met een tekort. Slechts een klein gedeelte van de vrachtwagenchauffeurs is beschikbaar en als je werkzaam bent mag je niet van de ene naar de andere provincie reizen. Het binnenlandse spoor is momenteel het alternatief voor lading die normaal gesproken lange afstanden per truck aflegt.
Hoewel veel vrachtvervoer van China naar Europa zich verplaatst naar het spoor als gevolg van veel gemelde blank sailings voor zeevracht en enorme prijsstijgingen voor luchtvracht, blijven de strenge vereisten voor spoorvervoer ongewijzigd. Treinen krijgen als voorbeeld pas akkoord voor vertrek als deze 90 procent beladen zijn. Aangezien de productie in China zo’n drie weken heeft stilgelegen, kan dit voor oponthoud zorgen.
Het coronavirus verspreidt zich inmiddels in rap tempo door Europa. Welke gevolgen dat op korte termijn op de logistieke sector gaat hebben is nog onduidelijk. Het Rotterdamse Havengebied ziet in ieder geval nog geen aanleiding om speciale maatregelen te nemen.
Neem voor boekingen per spoor en meer informatie contact op met Julienne Alkema.