Geplaatst op:
Logistieke trends voor 2018
Innovatie is de motor achter veranderingen, maar wat zijn de belangrijkste trends in de wereld van transport en logistiek voor 2018? Wij hebben ze op een rijtje gezet.
Autonomie Tesla, Daimler, Volvo en Paccar werken hard aan autonome trucks, maar het Zweedse Einride is ze voor. Vanaf het derde kwartaal in 2018 gaat Lidl hun zelfrijdende vrachtwagens, T-Pods, in Zweden in gebruik nemen.
Volledig autonome containerschepen zijn het ultieme doel. De Noorse scheepsbouwer Kongberg heeft hiervoor de handen ineengeslagen met YARA. Het schip zal YARA Birkland gaan heten en zal naar verwachting in 2020 volledig autonoom varen.
Verduurzaming Er rijden steeds meer elektrische trucks op de weg, maar ook de scheepvaart zit niet stil als het om verduurzaming gaat. De nieuwste schepen varen inmiddels op LNG in plaats van diesel. Dit moet al leiden tot een flinke afname van CO2-uitstoot. In augustus 2018 gaat het eerste elektrisch binnenvaartschip ter water. De wereldprimeur is van het Nederlandse bodem en is semi-autonoom. Port-Liner heeft er daarna nog tien op de planning staan.
Niet alleen schoner, maar ook slimmer vervoeren komt de duurzaamheid ten goede. Technologische innovaties kunnen helpen bij het efficiënter vervoeren van goederenvervoer. Multimodale vervoersstrategieën worden dan ook steeds belangrijker.
Vervoersvormen Wereldwijd wordt er nagedacht over alternatieve vormen om goederen te verplaatsen. Tesla en ScaceX werken hard aan de ontwikkeling van de hyperloop; de vacuümtrein. Delft Hyperloop won vorig jaar de titel ‘Beste Hyperloop Voertuig’ en werkt nu aan een nog betere versie. Eind 2018 is het in Californië mogelijk om razendsnel te reizen per Hyperloop.
Zwitserland is bezig met een 50 meter diepe tunnel van 70 meter lang om het fileprobleem tegen te gaan. In de tunnels moeten 24 uur per dag autonome treinen rijden die goederen bij de daarvoor speciaal aangelegde hubs afleveren.
Blockchain De overstap van de logistieke sector naar blockchaintechnologie zal niet lang op zich laten wachten. Vorige maand hebben Maersk en IBM bekend gemaakt een samenwerking aan te gaan om een internationaal blockchain platform.
Het blockchain platform is een open netwerk met een gedeelde database waarop digitale transacties plaats kunnen vinden. Het vrachtverkeer wordt real time gemonitord, tijdrovende papieren werkprocessen worden geautomatiseerd en de digitale communicatie tussen toeleveranciers wordt verbeterd. De uniforme data-uitwisseling moet de efficiëntie, veiligheid en transparantie van de wereldhandel verbeteren.