Geplaatst op:
Mijn zakentrip naar Senegal en Gambia
Zoals aangekondigd in mijn laatste blog, zal ik in januari weer vertrekken naar het prachtige Afrika. De eerste stop maak ik in het Senegalese Dakar, waarna ik verder zal reizen naar Banjul in Gambia. Gedurende mijn reis zal ik mij voornamelijk bezighouden met het uitbreiden van ons agentennetwerk en het onderhouden van bestaande relaties.
In tegenstelling tot andere West-Afrikaanse landen is de economische situatie in Senegal momenteel redelijk stabiel. Het land vertoont zelfs een kleine groei van 4 procent. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat Senegal, als één van de weinige West-Afrikaanse landen, in beperkte mate exporteert.
In de afgelopen tien jaar is Senegal erin geslaagd de agrarische sector voor groenten en fruit te exploiteren. Dit komt mede door externe financiering en vanwege de goede geografische ligging en het klimaat. Inmiddels vindt er export van diverse groenten en fruit zoals bananen, mango's en meloenen plaats naar Europa en Noord-Afrika.
Er is tegenwoordig het hele jaar door vraag verschillende fruitsoorten, waardoor deze afhankelijk van het klimaat op verschillende plaatsen worden geoogst. Van september tot en met februari vindt deze oogst voornamelijk plaats in Afrika, waarna deze zich zal verplaatsen naar Azië, gevolgd door Latijns-Amerika.
Senegal en Gambia (in mindere mate) zijn dankzij de Franse kolonisatie voornamelijk gericht op de Franse markt. Desondanks bieden beide markten nog steeds veel mogelijkheden voor zowel de Nederlandse importeur als de exporteur. De grootste Nederlandse exportproducten naar deze Afrikaanse landen zijn aardappelen en uien. Op fruit en groenten na, bevindt Afrika zich in de positie veel te moeten importeren om de bevolking in de eerste levensbehoeften te voorzien. De kennis en financiële middelen om andere producten te produceren, ontbreken in deze landen.
Het hebben van de juiste operationele contacten is voor deze bestemmingen daarom ook van groot belang. De beheersing van de Franse taal opent hiermee vele deuren. Tijdens mijn zakenreis naar Senegal en Gambia zie ik de uitdaging om de juiste contacten te gaan intensiveren om ook op deze bestemming de serviceverlening te optimaliseren.