Geplaatst op:

Overslag havens Rotterdam en Antwerpen gedaald

In de eerste drie kwartalen van 2023 is zowel de containeroverslag in de haven van Rotterdam als Antwerpen met 6% gedaald. Dit is het directe gevolg van de beperkte groei van de wereldwijde economie.

In de eerste negen maanden van dit jaar heeft de grootste haven van Europa bijna 330 miljoen ton goederen overgeslagen. Dit is 6% minder, wat goed is voor 21 miljoen, dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens CEO Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam (HbR) komt dit overeen met de prognoses. ‘De economie heeft de weg naar boven nog niet gevonden en dit blijft wegen op de overslagcijfers’.

Rotterdam zag de daling voornamelijk in droog massagoed waarbij steenkool een grote rol speelde. De overslag van ijzererts, schroot en agribulk groeide daarentegen.

De haven van Antwerpen ziet de containeroverslag vergelijkbaar teruglopen. De haven noteert iets meer dan 204 miljoen ton wat ook uitkomt op een daling van 6% ten opzichte van dezelfde negen maanden vorig jaar.

Port of Antwerp-Bruges verklaart de daling met de ‘nog steeds onstabiele geopolitieke en economische omstandigheden die wereldwijd zorgen voor een lagere vraag’.

In Antwerpen was de grootste daling te zien in het droge bulksegment waarvan meststoffen de grootste productgroep is. De overslag van vloeibare brandstoffen is gestegen, wat met name te danken is aan diesel.

Wij gebruiken cookies. Learn more