Geplaatst op:

Positief nieuws vanuit Shanghai

Met een flinke gemiddelde toename van het vrachtvolume is de haven van Shanghai hersteld. Het niveau is in de eerste weken van juni vergelijkbaar met het niveau voor de start van de lockdown.

Ten opzichte van 12 maart lag het gemiddelde vrachtvolume ongeveer 25 procent hoger dan midden mei. Die trend heeft zich voortgezet. Op 20 juni meette het visibilityplatform FourKites nogeens een toename van 2 procent over de laatste twee weken. Ook het wegvervoer naar Shanghai laat herstel zien. Hoewel het volume midden mei nog maar 17 procent van het normale niveau bevond, werd derde week juni een hoger volume gemeten dan voor de start van de lockdown.

Uit andere Chinese havens luiden ook positieve cijfers. Zo werd er in Hongkong op 20 juni 43 procent meer vracht overgeslagen dan midden maart.

Dit allemaal heeft effect op de gemiddelde wachttijden voor zowel export als import. Hoewel beide gemiddeldes aan de hoge kant zijn, zijn de wachttijden voor export met 17 procent gedaald sinds de piek van 7,5 dag in Shanghai en 9,7 dag in de andere Chinese havens, gemeten op 10 juni. Voor import zijn er met een gemiddelde van 4,5 dag de laatste weken geen sterke stijgingen te zien in de Chinese havens.

Ondanks de positieve cijfers blijft het transport vanuit China een uitdaging in het derde kwartaal. De heropening van de Chinese havens zal beperkingen in de capaciteit veroorzaken, boven op de al bestaande congestie naar Europa.

Wij gebruiken cookies. Learn more