Geplaatst op:

Rederijen varen niet meer door Rode Zee

Grote rederijen vermijden de Rode Zee uit angst voor aanvallen van de Houthi-rebellen. Dit besluit heeft grote gevolgen. Het Suezkanaal, de belangrijkste doorvoerroute tussen Europa en Azië, is uitsluitend te bereiken via de Rode Zee.

Afgelopen dagen zijn er meerdere containerschepen aangevallen vanuit Jemen. De Houthi-rebellen schoten donderdag een raket af op de Maersk Gibraltar toen het voor de kust van Jemen voer op weg naar Israël. Een dag later werd een schip van Hapag geraakt door een projectiel wat vermoedelijk een drone was en haalde een Amerikaans marinevaartuig nog veertien drones naar beneden.

De grote rederijen hebben daarna aangekondigd niet meer door de Rode Zee te varen. Maersk maakt zich grote zorgen over de sterk geëscaleerde veiligheidssituatie in het zuiden van de Rode Zee en de Golf van Aden. “De recente aanvallen op commerciële schepen in het gebied zijn alarmerend en vormen een aanzienlijke bedreiging voor de veiligheid en beveiliging van zeevaarders.”

Het alternatief voor het Suezkanaal is om het Afrikaanse continent heen via Kaap de Goede Hoop te varen. Deze route duurt echter tien dagen langer. Mogelijk blijven schepen die zich in de Rode Zee bevinden liggen of worden ze door een marineschip begeleid. De rederijen doen er alles aan om de gevolgen te beperken voor hun klanten.

Rederijen hebben een toeslag aangekondigd of zelfs al geïntroduceerd. Bij de één staat die onder Contingency Adjustment Charge (CAC), bij de ander onder Operational Recovery Surcharge en Red Sea Charge.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Dan kun je terecht bij jouw Jordex contactpersoon.

Wij gebruiken cookies. Learn more