Geplaatst op:

Rotterdam in beweging

Naast dat de goederenoverslag in de Rotterdamse haven weer boven het pre-corona niveau lag, blijft de haven in ontwikkeling. Het Theemswegtracé is op 8 november geopend voor de eerste goederentreinen.

De productie, ondernemingen en logistieke sector draaien weer op volle toeren. Dat bewijzen de kwartaalcijfers in de haven van Rotterdam. Met een groei van bijna 15 procent in het derde kwartaal van 2021 telt Rotterdam een goederenoverslag van 118,5 miljoen ton. Hiermee liggen de volumes hoger dan voor de coronadip in 2019.

De aan- en afvoerroutes bewegen mee. Het Theemswegtracé moet het capaciteitsknelpunt rond de Calandbrug gaan oplossen, het punt waar het trein- en scheepvaartverkeer elkaar steeds meer in de weg zitten. Waar momenteel nog 90 tot 100 treinen per dag de route begaan, zouden er in 2030 zo'n 230 treinen moeten gaan passeren.

Het verleggen van de Havenspoorlijn moet hiervoor de oplossing bieden. Deze spoorlijn is onderdeel van de Betuweroute en verbindt het westelijke havengebied met het achterland.

De Havenspoorlijn Rotterdam wat tussen 2 en 8 november gesloten vanwege de ingebruikname van het nieuwe Theemswegtracé. Vanaf 8 november kunnen de eerste goederentreinen de nieuwe route afleggen.

Laatste nieuws

Wij gebruiken cookies. Learn more