Geplaatst op:

Rotterdam voelt hete adem van zuiderburen

Een tweestedenakkoord is het officiële startschot voor de stadsburen Antwerpen en Zeebrugge, waarmee zij hoogstwaarschijnlijk de Rotterdamse haven voorbij gaan als grootste containerhaven van Europa. Maar havenbedrijf Rotterdam zit niet stil en geeft opdracht voor de bouw van nieuwe kades op de Maasvlakte.

Na ongeveer anderhalf jaar onderhandelen hebben de twee Belgische havens onderhand een akkoord ondertekend om met elkaar te gaan fuseren. De havens zullen zich bekendmaken onder de naam Port of Antwerp-Bruges, waarbij Antwerpen maar liefst een belang van 80,2% krijgt en Brugge 19,8%. Volgens de Belgen vullen de havens elkaar aan. Antwerpen is sterk in het vervoeren van containers, stukgoederen en chemische producten, terwijl Zeebrugge een rol speelt voor ro-ro-verkeer en de overslag van vloeibaar aardgas. Met de fusie zullen zij vermoedelijk de positie van grootste containerhaven van Europa innemen, waarmee zij de haven in Rotterdam voorbij zullen streven.

De Rotterdamse haven voelt de hete adem in de nek van de zuiderburen en ontwikkelt ook plannen voor de toekomst. Het havenbedrijf heeft een consortium van de Duitse aannemer Hochtief en Ballast Nedam en Van Oord opdracht gegeven om nieuwe kades langs de Prinses Amaliahaven op de Maasvlakte te bouwen. De uitbreiding zal voor halverwege 2024 klaar zijn en levert voor ruim vier miljoen teu aan jaarlijkse overslagcapaciteit op, wat daarmee ten opzichte van vorig jaar ruim 28 procent gestegen is.

Laatste nieuws

Wij gebruiken cookies. Learn more