Geplaatst op:
Saoedi-Arabië gooit roer om
Saoedi-Arabië is bezig met een charmeoffensief. De overheid probeert het land meer te moderniseren en het imago op te krikken. Het wil meer toeristen trekken en minder afhankelijk zijn van het 'Zwarte goud'.
In 2017 werd Mohammed Bin Salman tot kroonprins gekroond. Sindsdien probeert de regering het land te moderniseren en meer open te stellen voor toeristen om minder afhankelijk te worden van de olie-industrie. Olie heeft het land extreme rijkdom gebracht. Saoudi-Arabië heeft een kwart van de wereldwijde oliereserves. Dat is goed voor 15 biljoen euro, 42 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en 90 procent van de export.
In 2030 wil Saoedi-Arabië jaarlijks 100 miljoen toeristen trekken. Om dit te verwezenlijken, heeft het land flink wat concessies gedaan, vooral op het gebied van gelijke rechten tussen vrouwen en mannen. Tot vorig jaar september waren alleen zakenrelaties op uitnodiging nog welkom en mochten vrouwen niet alleen naar het buitenland reizen zonder toestemming van een man.
In september 2019 maakte de overheid bekend dat mensen uit 49 landen een toeristenvisum kunnen aanvragen voor een vakantiebezoek. Voor die tijd kwamen alleen zakenrelaties, buitenlandse werknemers en pelgrims in aanmerking voor een visum. Vrouwen mogen nu ook zonder mannelijke begeleiding een hotelkamer boeken en buitenlandse koppels hoeven niet meer getrouwd te zijn om samen een kamer te delen.
In de horeca zijn al flink wat aanpassingen gedaan. De afgelopen jaren zijn er bioscopen geopend en is muziek in restaurants toegestaan. Eind vorig jaar is er zelfs een groot muziekfestival georganiseerd en heeft de regering het tweedeurenbeleid bij restaurants opgeheven, waardoor mannen en vrouwen nu door dezelfde deur naar binnen mogen. Alcohol is nog wel een taboe.
De kledingvoorschriften voor buitenlandse vrouwen zijn versoepeld. Ze hoeven niet meer de alles-bedekkende lange abaya-mantel te dragen, maar nog wel hun schouders en knieën in het openbaar bedekken. Heilige plaatsen als Mekka en Medina blijven wel gesloten voor niet-moslims.