Geplaatst op:
Trein sneller dan truck naar China?
Spoor- en wegvervoerders claimen allebei de snelste te zijn naar China. Maar wat is nou eigenlijk echt het snelst? De reistijd van beide modaliteiten is min of meer hetzelfde. Het zit hem in de ophaal- en afleverlocatie.
Het voordeel van de truck zit in de deur-tot-deurdienst, zegt Viacheslav Vikentyev van de IRU, een wereldwijde wegtransport-organisatie betrokken bij de āherontwikkeling van de Nieuwe Zijderouteā.
Vikentyev is regiomanager bij de EuraziĆ«-delegatie van de IRU. āToen de eerste treinen uit China in Duisburg aankwamen, was dat revolutionair. Nu rijden er duizenden treinen langs deze route. De volgende stap is diversificatie van het transport tussen de continentenā, zegt de Rus, doelend op het wegvervoer op de route.
Vrachtwagen versus trein Vorig jaar organiseerde Alblas Int. Transport een truckrit van het West-Chinese Khorgos naar de Poolse stad SÅubice. De vrachtwagen deed dertien dagen over de reis. Het traject van zevenduizend kilometer over de weg startte op 13 november, vlakbij de grens met Kazachstan.
Zonder noemenswaardig oponthoud werden de goederen op 26 november gelost in de Poolse stad, gelegen aan de grens met Duitsland. Volgens Vikentyev zou een reis van dezelfde plaats naar Spanje in zeventien tot achttien dagen kunnen worden uitgevoerd.
Ter vergelijking, een treinreis van Xiāan in het oosten van China naar Mannheim in Duitsland wordt afgelegd in vijftien dagen. Vanuit een plaats aan de oostkust van China, Yiwu, duurt de treinreis wat langer. Naar Luik in BelgiĆ« bijvoorbeeld: twintig dagen. De langste reis mogelijk is van Yiwu naar Madrid, hier doet een trein 21 dagen over.