Geplaatst op:

Vijftien grootste containerhavens Europa 2023

In 2023 was de containeroverslag van de vijftien belangrijkste Europese havens samen goed voor 72,5 miljoen TEU. Ondanks dat vrijwel alle havens een daling kenden ten opzichte van 2022 blijft Rotterdam op nummer één staan.

De haven van Rotterdam is en blijft de grootste, drukste en belangrijkste haven van Europa. Het is ook de enige Europese haven die de top tien lijst van ‘drukste havens ter wereld’ heeft gehaald. Vorig jaar boekte Rotterdam een overslag van 13,45 miljoen TEU, wat 7% minder is dan 2022. Dit is het tweede achtereenvolgende jaar dat de haven het jaar afsloot met dalende containeroverslagcijfers. Iets wat in de geschiedenis nog nooit is voorgekomen.

Opvallend is dat nummer twee en drie ook een daling van 7% boekten. Antwerp-Bruges kwam uit op 12,52 miljoen TEU en Hamburg op 7,70 miljoen TEU. De nummer vier in de lijst, de haven van Piraeus, was samen met Gioia Tauro en Sines de enige die een groei hebben doorgemaakt. Dit blijkt uit de top-15 die havenprofessor Theo Notteboom heeft gepubliceerd.

Wij gebruiken cookies. Learn more