Geplaatst op:
Vooroplopende ontwikkelingen in Rwanda
Het experiment van een autovrije straat in het zakencentrum van Kigali is in augustus 2015 gestart en typeert Rwanda. De autoriteiten werken aan een tekentafelstaat. Zo dragen brommerbestuurders en hun passagiers verplicht een helm, op veel plekken zijn straatverkopers verboden, de inwoners zijn verplicht maandelijks mee te helpen de straten schoon te vegen en plastic zakjes zijn niet toegestaan.
‘We doen dit om Kigali leefbaar te houden’, legt de regisseur van de autovrije proef Alphonse Nkurunziza uit. De 37-jarige ingenieur heeft zijn inspiratie in Nederland opgedaan. Hij promoveerde aan de Universiteit Twente. Volgens Nkurunziza combineren steden zoals Zwolle en Den Haag auto’s, fietsers en voetgangers op een goede manier.
Kigali verdubbelt vóór 2020 naar verwachting tot twee miljoen inwoners. Veel Afrikaanse steden groeien hard. Het is daarom heel belangrijk om te plannen volgens Nkurunziza. ‘Wij experimenteren ook met de autovrije straat om te laten zien dat het kán’, zegt hij. Volgens Nkurunziza moeten mensen leren om buiten hun auto te denken. Een auto staat in Afrika voor status, maar wandelen helpt juist tegen welvaartsziektes die snel toenemen.
Nkurunziza noemt de autovrije straat een ‘voetgangersboulevard’. Voorlopig lopen er alleen nog weinig mensen over de voorheen drukke straat. De artistieke invulling is nog niet echt zichtbaar. Dat geldt ook voor het vervangend openbaar vervoer. ‘We móesten een start maken’, zegt Nkurunziza. ‘Gedragsverandering teweegbrengen kost tijd.’
Ook andere belangrijke wegen in Kigali worden eens per maand autovrij gemaakt. Verder krijgen nieuw aangelegde wegen fietsstroken.
Bron: Financieel Dagblad