Geplaatst op:
Afrikaanse groeimogelijkheden door innovatieve blik op de infrastructuur
Aanvankelijk lijkt de functie van de Afrikaanse infrastructuur onveranderd. Maar de investeringen in havens, wegen en spoorwegen moeten ervoor zorgen dat de export en import van respectievelijke grondstoffen en eindproducten groeien.
De vraag naar grondstoffen en nieuwe afzetmarkten vanuit Afrika neemt toe. Daarom is het nu het juiste moment om de infrastructuur van Afrika naar een hoger niveau te brengen, waardoor het land geholpen kan worden met groeien.
Investeringen binnen de Afrikaanse transportsector komen voornamelijk vanuit buitenlandse bedrijven. De plannen voor de nieuwe Keniaanse haven Lamu worden bekostigd door Chinese partijen. In Tanzania liggen er door diezelfde partijen tevens plannen om de haven Bagamoyo met ruim twee miljoen TEU tot Afrika’s grootste haven te laten behoren.
Ook binnen Europa houdt men zich bezig met het benutten van kansen. Neem de APM Terminals als voorbeeld, zij namen in 2012 mede het voortouw bij de bouw van de megahaven Badagry, ten westen van Lagos. In samenwerking met de Nigeriaanse overheid moet deze nieuwe haven jaarlijks 1,8 miljoen TEU kunnen bewerkstelligen.
Desalniettemin breekt er op dit immense continent een heuse trendbreuk aan. De traditionele drijvende kracht van havens zal uitgebreid worden met de ontwikkelingen binnen de zogeheten dwarsverbindingen. Van de bekende vaste trafieken van en naar de kust wordt er ruimte gemaakt voor vernieuwde infrastructuur als een treinverbinding tussen West-Afrikaanse Dakar tot het Oost-Afrikaanse Djibouti. Een ander mooi voorbeeld is de voorgenomen nieuwe weg tussen Lobito (Angola) en Beira (Mozambique).