Geplaatst op:
Blog Kim: De politieke invloed op logistiek
Dat er aardig wat brandhaarden in het Midden-Oosten woeden hoef ik niemand te vertellen. Hoeveel invloed de politiek heeft op de logistiek wordt vaak vergeten.
Kijk naar Iran, Qatar en de populaire route van Mersin richting Erbil waardoor de politieke onrust gangbare transportroutes gewijzigd zijn. Iran is steeds toegankelijker geworden. Voor Qatar is er een alternatieve route met andere transithavens en de route Mersin –Erbil blijft open door de veranderde grenscontroles.
Als exporteur naar het Midden-Oosten krijgt u regelmatig te maken met de logistieke gevolgen van de politieke situatie in een land of gebied. Havens die plotseling gesloten worden en vertragingen door congesties. Zo leek enkele maanden geleden even stabieler te zijn in Jemen na de opening van Hodeidah, maar sinds vorig weekend zijn alle havens weer gesloten, op Aden na.
Ook ontvangers hebben het soms zwaar te verduren, zoals in Jemen. Door de sluiting van Hodeidhah worden containers in alternatieve havens gelost die vaak in vijandige gebieden liggen. Met soms gevaar voor eigen leven moeten containers uitgehaald worden.
Toch blijft het bijzonder om te zien hoeveel er nog geëxporteerd wordt naar oorlogsgebieden. Neem bijvoorbeeld Jemen, waar nu al tweeënhalf jaar een heftige burgeroorlog woedt. Een onderwerp waar je weinig over hoort in de media, maar waar misschien wel de heftigste burgeroorlog in de regio is. Bij de export naar dit land zien we vooral producten die bijdragen aan de eerste levensbehoeften, zoals voedingsmiddelen, dierenvoeding, machines en smeervetten.
Het is wel duidelijk dat ik me als Midden-Oosten specialist nooit hoef te vervelen. Ik volg alle ontwikkelingen op de voet en blijf nauw in contact met agenten en rederijen om te kijken naar oplossingen en alternatieven. Om op de hoogte te blijven van de andere kant, de klantzijde, zijn uw ervaringen ontzettend belangrijk. Ik kom dan ook graag in contact met u!