Geplaatst op:
Handelsmogelijkheden met Cuba
19 april was een historische dag in Cuba; Miguel Diaz-Canel werd beëdigd tot president van het land. Voor het eerst in bijna zestig jaar heeft Cuba geen Castro familielid meer aan het hoofd. Wat betekent dit voor de handelsmogelijkheden met het land?
Fidel Castro kwam in 1959 aan de macht als gevolg van de communistische revolutie in Cuba. In 2006 werd hij door gezondheidsproblemen opgevolgd door zijn broer Raul Castro. Het land speelde een belangrijk strategische rol in het westelijk halfrond tijdens de Koude Oorlog. Sindsdien is het land echter aanzienlijk geïsoleerd geraakt op politiek en economisch vlak.
Verwacht wordt dat de nieuwe president Diaz-Canel in de voetsporen zal treden van zijn conservatieve voorgangers. In Cuba is nog steeds een communistisch beleid van kracht en wordt de import en export door de overheid gereguleerd. Ook gelden er vanuit het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Handel (MINCEX) invoerbeperkingen voor bepaalde consumptiegoederen. Het handelsembargo die de Verenigde Staten in 1962 op Cuba heeft gelegd, heeft ervoor gezorgd dat veel internationale bedrijven voorzichtig zijn met het doen van zaken met Cuba.
De internationale interesse in de handelsmogelijkheden met Cuba is in de afgelopen jaren echter toegenomen. Voor Nederlandse bedrijven worden voornamelijk kansen gezien op het gebied van toerisme, biofarmacie, duurzame energie, ICT, logistiek en bouw. De Cubaanse haven Mariel, op ongeveer 40 kilometer afstand van de hoofdstad Havana, wordt ook als een strategische plek gezien in het Caribische gebied. De Havana International Fair (FIHAV) ontvangt jaarlijks bijna 1.000 bedrijven van meer dan 70 landen. Dit wordt gezien als dé beurs om zakelijke contacten in Cuba op te doen.
Aangezien de verhouding tussen Cuba en de VS achteruit is gegaan, onder het beleid van president Trump ten opzichte van tijden onder het bewind van Obama, wordt verwacht dat de Europese Unie een steeds belangrijkere partner zal worden voor Cuba.