Geplaatst op:
Kanaal tussen Saudi-Arabië en Qatar
De Saudische overheid heeft een ambitieus plan aangekondigd; het Salwa Marine Canal Project. De Saudi-Qatar grens willen ze veranderen in een kanaal van 200 meter breed en 20 meter diep.
Het Salwa Marine Canal Project is begin april bekendgemaakt en zal Qatar afscheiden van het Arabisch Schiereiland. Het wordt bekostigd door Saudische en Emirati investeerders en deels uitgevoerd door bedrijven die ervaring hebben met het Suez Kanaal.
Saudi-Arabië geeft aan dat dit kanaal de economie moet bevorderen. Het toerisme zal een boost krijgen door de resorts en stranden die hier ontwikkeld worden, net als economische en industriële centra. Het kanaal loopt door een gebied zonder bergen en drukke dorpen of agrarische gebieden. Het kanaal zal geschikt zijn voor de doorgang van container- en passagiersschepen niet langer dan 300 meter.
De aankondiging van dit project bevestigt het dieptepunt van de relatie tussen Qatar en Saudi-Arabië, die sinds de zomer van 2017 is verslechterd. Het kanaal zorgt er letterlijk voor dat de landen uit elkaar gedreven worden, maar naast het kanaal wordt er ook gesproken over het aanleggen van een nieuwe militaire basis in de buurt van de grens, welke tevens voor een bedreiging zorgt.
De staten die Saudi-Arabië steunen zoals de Emiraten, Bahrein en Egypte, verbreken hiermee nog meer de banden met Qatar. In december is er een nieuwe Saudische-VAE alliantie aankondigt waarbij Bahrein betrokken is. Deze alliantie zet niet alleen Qatar, maar ook Oman en Koeweit buitenspel in de GGC. Hierdoor is de GCC weinig meer dan een symbolische organisatie.
Qatar heeft na afgelopen zomer onder andere al toenadering gezocht naar Oman en Turkije. Nieuwe routes zijn gevonden en Qatar importeert voedsel en andere middelen uit andere landen.
Alhoewel er wel al wordt gesproken over betrokken bedrijven en de mogelijkheid voor Nederlandse baggeraars in dit project, is de vraag in hoeverre dit project echt gerealiseerd gaat worden. Wel is duidelijk dat deze plannen de spanning tussen de landen benadrukt.