Geplaatst op:

Nasleep van het Suez-incident

Nu de stremming van het Suez-incident is opgeheven, wordt de grote stroom aan containerschepen geleidelijk afgehandeld in onder andere de Rotterdamse haven, maar is het conflict over wie moet opdraaien voor de kosten voor het loswrikken van de Ever Given uit de waterweg nog niet voorbij.

Hoewel het reusachtige containerschip Even Given bevrijd is uit het Suezkanaal en achtergelegen schepen de Rotterdamse haven binnenstromen, zit het nog steeds vast verwikkeld in een conflict over wie moet betalen voor het loswrikken van het schip uit het Suezkanaal. Het schip, de lading en de 25 Indiase bemanningsleden van matrozen zullen voor anker blijven liggen in de Bittermeren in Egypte totdat het onderzoek is afgerond en de compensatie is betaald.

De kosten die als gevolg van het incident zijn ontstaan bestaan uit het materieel en de machines die zijn gebruikt om de doorgang vrij te maken, de schade aan het kanaal door het baggeren en de vergoeding van ongeveer 800 mensen die hebben gewerkt om het 200.000 ton zware schip vrij te maken. Ook de kosten van de blokkering van het kanaal, die uiteindelijk een grootse verkeersopstopping van meer dan 400 schepen aan weerszijden van het kanaal veroorzaakte moeten worden vergoed.

Ook zorgt deze verkeersopstopping voor een grote stroom aan containerschepen die geleidelijk afgehandeld moeten worden in de Rotterdamse haven. Ondanks dat de toestroom aan containers momenteel 10 procent hoger is dan gebruikelijk, lijkt de haven van Rotterdam vooralsnog goed genoeg voorbereid. De georganiseerde aanwijzingen van de havenmeester lijken zijn vruchten af te werpen in de Rotterdamse haven. Bij grote drukte mogen containerschepen bij uitzondering plaatsnemen in ankergebieden waar normaal gesproken alleen tankers liggen. Daarnaast hebben de containerterminals op verzoek van het Havenbedrijf Rotterdam de openingstijden verruimd. Deze uitzonderingen moeten de effectiviteit van de afhandeling ten goede komen.

Als gevolg van de blokkade van het Suezkanaal is de capaciteit van zowel schepen als materieel in Azië zodanig beperkt, dat de containertarieven tussen Azië en Europa afgelopen week de pan uitrezen. Naar verwachting zullen de meeste diensten één tot twee afvaarten missen, wat een impact zal hebben op de beschikbare capaciteit in Q2.

Wij adviseren u graag in deze veelbewogen periode omtrent de mogelijkheden en blijven juist nu ook optimaal presteren. Neem voor meer informatie of een aanvraag contact op met uw Jordex contactpersoon.

Laatste nieuws

donderdag 19 december 2024

Meest gelezen artikelen 2024

Wat hield de logistiek in 2024 het meest bezig? Dit zijn de meest gelezen artikelen van 2024!

woensdag 18 december 2024

Dit was de WielerZesdaagse 2024

Zes dagen lang spanning en sensatie op de baan door Vincent Hoppezak en Philip Heijnen met het Jordex logo op hun rug én een volle loge op het middenterrein.

woensdag 18 december 2024

Containerallianties in 2025

Vanaf februari 2025 ondergaan containerallianties ingrijpende veranderingen.

maandag 16 december 2024

Team Jordex Facts 2024

Zeven kantoren in vijf wereldsteden, elk met een eigen specialisatie in (tran)sport en twee terminals

donderdag 14 november 2024

Wetsvoorstel implementatie e-B/L

Zodra de Tweede Kamer de wet 'Invoering van het elektronisch cognossement' aanneemt, gaat deze naar verwachting in 2025 in. Dit is een grote stap in de digita

donderdag 14 november 2024

Trump aan het roer: welke koers kunnen we verwachten?

De herverkiezing van Donald Trump zal op diverse terreinen invloed hebben op de logistieke keten, zowel nationaal als internationaal. Dit zijn de belangrijkst

donderdag 14 november 2024

Uitbreiding team Jordex: Ramon

Maak kennis met Ramon Pohl, onze nieuwe Outside Sales Representative. Met zijn tien jaar ervaring in de logistiek, van lucht- tot zeevracht en passie voo

donderdag 14 november 2024

JIT - snel en veilig data uitwisselen

Ontdek hoe Jordex met JIT logistieke processen efficiënter, sneller en betrouwbaarder maakt door real-time zichtbaarheid en slimme integratie via API’s en EDI

Wij gebruiken cookies. Learn more