Geplaatst op:

Onrust Rode Zee zorgt voor verstoringen wereldhandel

Hoogstwaarschijnlijk blijven rederijen de Rode Zee voorlopig mijden. Dit zorgt voor grote verstoringen in het wereldwijde logistieke proces. Prijzen schieten omhoog, goederen worden niet op tijd geleverd en de scheepscapaciteit neemt af.

Nadat Houthi-rebellen in december 2023 vanuit Jemen meerdere containerschepen hebben aangevallen, zijn rederijen gestopt met door de Rode Zee varen. Het alternatief voor het Suezkanaal dat uitsluitend via de Rode Zee te bereiken is? Om Afrika heen via Kaap de Goede Hoop varen.

De omleiding maakt de reis 10 dagen langer en brengt de daarbij behorende transittijden, brandstofkosten en verzekeringspremies met zich mee. Rederijen hebben hiervoor toeslagen in rekening gebracht. Volgens de World Container Index van consultant Drewry is het transport van een 40ft container vanuit Shanghai naar Rotterdam in de tweede week van januari 23% duurder geworden.

Verladersorganisatie Evofenedex zet vraagtekens bij de extra kosten die volgens de rederijen gemaakt moeten worden en mist hierin een stuk transparantie. Grote rederijen hoeven hun toeslagen namelijk niet te verantwoorden. Evofenedex stelt dat de extra brandstofkosten voor de omweg grotendeels wegvallen tegen de tolkosten van het Suezkanaal.

De Amerikaanse Federal Maritime Commission (FMC) heeft een openbare hoorzitting aangekondigd op 7 februari. Hierin wordt besproken welke gevolgen de omstandigheden rondom de Rode Zee voor de commerciële scheepvaart en de mondiale toeleveringsketens hebben. De extra toeslagen worden hier ook in meegenomen.

Volgens de Suez Canal Authority (SCA) leverde het kanaal sinds het begin van dit jaar 40 procent minder op dan de eerste dagen van vorig jaar. Het aantal doorvarende schepen daalde in deze periode van 777 naar 544. Kaap de Goede Hoop was volgens de Franse maritieme dataleverancier Alphaliner in de eerste week van het jaar verreweg de drukste route in de internationale containerscheepvaart. Deze route was goed voor 85% van de wereldwijde containerhandel. Eind november was dit slechts 12%.

Vertraging is een ander pijnpunt waar verladers tegenaan lopen. Doordat de route rondom Kaap de Goede Hoop langer is, zullen goederen met vertraging aankomen. Lege schappen zijn er nog niet, maar wel zorgen bij importeurs van verse producten of die nog in goede conditie aankomen nu deze tien dagen langer onderweg zijn.

Met het Chinees Nieuwjaar voor de deur, waarvoor fabrieken en bedrijven hun deuren sluiten, willen exporteurs zo snel mogelijk hun producten op schepen richting Europa hebben. Door de omvaarroute komen containerschepen later aan dan gepland of komen ze zelfs helemaal niet meer aan in Azië.

Wij gebruiken cookies. Learn more