Geplaatst op:

Opvallende tradities Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar, niet één avond vuurwerk, maar vijftien dagen lang feest. Dit zijn de opvallendste tradities!

Het Chinees Nieuwjaar wordt in China 春节 (chūnjíe) genoemd, wat Lentefestival betekent. Het valt ieder jaar op een andere datum, afhankelijk van de stand van de maan. In 2024 vindt het Chinees Nieuwjaar plaats op 10 februari.

De viering brengt veel tradities met zich mee. Op de zevende dag, Yan Yat, viert iedereen in China zijn of haar verjaardag. Ze eten een dun plakje gesneden rauwe vis. In de volksmond wordt rauwe vis yu shen genoemd. Yu (joe) betekent vis en klinkt als 'extra'. Shen betekent naast rauw, ook leven. Wie op die dag rauwe vis eet, leeft dus langer.

Op de vijftiende dag wordt het Chinees Nieuwjaar afgesloten met het Lantaarnfestival, ook wel Feest van het Opperste Principe of Klein Nieuwjaar genoemd. Overdag worden er optochten met traditionele leeuwen- en drakendansen opgevoerd. ’s Avonds gaan kinderen met lampionnen de straat op en zorgt vuurwerk voor een lichtspektakel. Deze dag valt samen met de eerste volle maan in het nieuwe jaar.

De Chinese astrologie werkt met jaren in plaats van maanden, ook wel de Chinese dierenriem genoemd. De twaalf dierenriemdieren zijn in volgorde: Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken. Volgens de mythe is dit de volgorde waarop de dieren arriveerden op het feest van Jade-keizer.

Dit jaar is het jaar van de draak. In China staat de Draak symbool voor kracht en macht. De eigenschappen ambitieus, zelfverzekerd en succesvol worden geassocieerd met het sterrenbeeld.

Meer weten over de tradities van het Chinees Nieuwjaar? Lees dan het artikel Alles over het Chinees Nieuwjaar.

Wij gebruiken cookies. Learn more