Geplaatst op:
Vluchtelingencrisis in Venezuela
Door de hyperinflatie, voedseltekorten en politieke instabiliteit zijn veel Venezolanen op de vlucht. Deze vluchtelingencrisis leidt tot spanningen met de buurlanden van het Zuid-Amerikaanse land.
Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zijn er inmiddels 2,3 miljoen Venezolanen op de vlucht. De meeste Venezolanen vluchten naar Colombia en Brazilië en steeds een groter aantal reist door naar verdere bestemmingen zoals Ecuador, Peru en Chili.
Door het grote aantal vluchtelingen die dagelijks de grens oversteken, hebben meerdere grensprovincies in omliggende landen een noodtoestand uitgeroepen. Ook nemen de fricties met de lokale bevolking toe, die vinden dat de toestroom aan vluchtelingen leidt tot overlast en criminaliteit.
Nog geen vijftien jaar geleden was Venezuela één van de rijkste landen van Latijns-Amerika. Door de daling van olieprijzen in combinatie met het economische wanbeleid van de regering, heeft het land te maken met een torenhoge inflatie en een tekort aan voedsel en andere basisvoorzieningen. De regering van President Maduro klampt zich steeds vast aan de macht, waardoor er geen verbeteringen op economisch en politiek gebied in het vooruitzicht zijn.
De directeuren van Migratie van Brazilië, Colombia, Ecuador en Peru, hebben eind augustus een besloten bijeenkomst gehouden om de vluchtelingencrisis te bespreken. Diverse maatregelen zijn besproken om gezamenlijk een strategie uit te werken op het gebied van onderwijs, gezondheid, werk en de regularisatie van migranten uit Venezuela.