Geplaatst op:
Zo werd de haven van Rotterdam de grootste
Rotterdam; van klein vissersdorpje naar de grootste haven ter wereld en nu van Europa. Reis jij mee door de tijd?
Door in 1250 een dam aan te leggen in het riviertje De Rotte wordt er een klein vissersplaatsje gevormd.
Eeuwen later, in de zeventiende eeuw, zijn vissers de belangrijkste handelaren in de stad.
In de tweede helft van de negentiende eeuw maken lokale zakenmannen en ingenieurs plannen om de haven verder te ontwikkelen met als gevolg een grote bevolkingsgroei in korte tijd.
Handelaren en schippers merken dat Rotterdam soms lastig te bereiken is door grote stoomschepen vanaf zee omdat het aan een rivier ligt. De aanleg van de Nieuwe Waterweg, een kanaal door de duinen van Hoek van Holland, moet daar verandering in brengen.
Rotterdam groeit stevig door na alle investeringen. In het begin van de twintigste eeuw is de haven al sterk gemoderniseerd en uitgegroeid tot één van de belangrijkste doorvoerhavens van West-Europa.
Nadat het Duitse leger in 1940 Nederland binnenvalt, is er weinig meer van de haven over. Na de wederopbouw komt de haven, mede door de grote vraag naar goederen en grondstoffen uit Duitsland, er weer snel bovenop.
De haven groeit zo goed door dat er uitbreiding nodig is en in de jaren vijftig de Eemhaven en de Botlek ten westen van de stad worden aangelegd.
Europoort en de Maasvlakte volgen en vanaf 1962 mag Rotterdam zich de grootste haven ter wereld noemen.
De scheepvaart neemt wereldwijd enorm toe en schaalvergroting is onvermijdelijk. Havens in het Verre Oosten ontwikkelen zich in rap tempo en Rotterdam wordt in 2004 van haar troon gestoten door Shanghai. Ze is niet meer de grootste, maar streeft er wel naar om de slimste haven ter wereld te zijn.