Geplaatst op:

De geschiedenis van het Suezkanaal

Het incident met de Ever Givn heeft het belang van het Suezkanaal voor de wereldhandel bewezen. Wij nemen je graag mee terug in de tijd toen het Suezkanaal, de huidige belangrijkste handelsroute tussen Europa en Azië nog niet bestond.

Voor de aanleg van het Suezkanaal was er alleen de welbekende Kaaproute die de Europese kust (grenzend aan de Atlantische Oceaan) met de Aziatische kust (grenzend aan de Indische Oceaan) verbond, waarbij schepen om Kaap de Goede Hoop heen voeren.

Kaap de Goede Hoop is een gekende handelsroute die op het uiterste puntje van Zuid-Afrika vlakbij Kaapstad ligt. In 1488 was het de Portugese zeevaarder en ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias die als eerste tot aan de Kaap de Goede Hoop voer, op zoek naar een vaarroute naar India. De ontdekkingsreiziger vernoemde het naar Cabo das Tormentas (Stormkaap), wat door koning Johan II later hernoemd is naar Cabo Buena Esperanza (Kaap de Goede Hoop).

In 1869 werd het Suezkanaal geopend, wat onmiddellijk effect had op de wereldhandel. Ferdinand Marie Lesseps kreeg de opdracht van de Egyptische koning om het Suezkanaal aan te leggen en begon hier in 1859 mee. De verbinding loopt dwars door de Egyptische woestijn tussen Port Saïd aan de Middellandse zee en Suez aan de Rode zee en vormt de scheiding tussen Afrika en Azië. Volgens Europese grootmachten dé ultieme uitvinding om hun koloniën beter te besturen, overzeese handel te drijven en olie te importeren vanuit het Midden-Oosten.

Schepen tussen de noordelijke Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan die voorheen om het continent Afrika heen moesten varen om zo de Kaaproute via Kaap de Goede Hoop nemen, kunnen nu zonder omweg door het kanaal heen. Een schip dat 13,5 knopen vaart, bespaart tot bijna 11 dagen via deze route.

Laatste nieuws

Wij gebruiken cookies. Learn more