Geplaatst op:

Wat er gebeurt met afgedankte containerschepen?

Containerschepen spelen een cruciale rol in de internationale handel en logistiek. Na verloop van tijd kunnen echter verschillende factoren ervoor zorgen dat schepen niet langer economisch rendabel zijn of niet meer aan de huidige milieunormen voldoen. Wanneer dit het geval is, worden deze schepen buiten gebruik gesteld en moeten er beslissingen worden genomen over hun verdere verwerking.

Een rederij met een grote vloot heeft een drietal opties:

De schepen kunnen gewoon ergens blijven dobberen, dit wordt ook wel bij de de ‘inactieve vloot’ geteld. Van de gehele globale vloot is momenteel rond de 7% inactief. Het kan hierbij ook zijn dat sommige schepen stil liggen voor onderhoudswerken, maar het grootste deel ligt aan de kant omdat er anders te veel schepen in de vaart zouden zijn.

  1. Er bestaat ook de tweedehandsmarkt. Je ziet nu steeds meer schepen op de tweedehandsmarkt verschijnen, maar dat zijn vooral de kleinere schepen omdat de grote schepen meestal minder dan 5 jaar oud zijn en daarom komen die voorlopig nog niet in de verkoop.

  2. Uiteindelijk blijft de sloop over. Het proces van het afvoeren van een containerschip begint met een grondige inventarisatie en inspectie. Belangrijke componenten zoals de motor, het dek en de romp worden geëvalueerd om te bepalen of er nog mogelijkheden zijn voor hergebruik of recycling. Indien mogelijk worden bruikbare onderdelen gedemonteerd en hergebruikt in andere schepen of industrieën, wat helpt om verspilling te verminderen en kostbare grondstoffen te besparen.

Voor de delen van het schip die niet kunnen worden hergebruikt, komt de recyclingfase in beeld. Het ontmantelen van een containerschip is een complex proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Gespecialiseerde bedrijven worden ingeschakeld om ervoor te zorgen dat het schip op een milieuvriendelijke en veilige manier wordt afgebroken. Deze bedrijven volgen strikte procedures om ervoor te zorgen dat schadelijke stoffen worden verwijderd en dat het afval op een verantwoorde manier wordt behandeld.

Wij gebruiken cookies. Learn more