<  NIEUWS
2019 in sneltreinvaart
24 februari 2020

De Havenspoorlijn is in trek. Met 1,5 miljoen goederentreinkilometers in 2019, is de haven de drijvende kracht achter de toename van spoorvervoer.

Het spoorvervoer in 2019 kent een groei van 5 procent ten opzichte van 2018. Met een stijging van meer dan vijftien procent is de Rotterdamse Havenspoorlijn de motor achter deze groei.

De veertig kilometerslange Rotterdamse Havenspoorlijn tussen de Maasvlakte en IJsselmonde/Kijfhoek staat in verbinding met de Betuweroute, de goederenspoorlijn van de Maasvlakte naar de Duitse grens bij Zevenaar. Deze spoorlijn verbindt Rotterdam met het Ruhrgebied.

Ondanks de uitbreiding op het verlengde van de Betuweroute en spoorwerkzaamheden op het Derde Spoor, is er ook op deze spoorlijn groei doormaakt. De Betuweroute telt in 2019 2,3 miljoen treinkilometers.

De groei in spoorvervoer is onder meer te danken aan de laagwaterstand waar Nederland in het tweede deel van 2018 mee kampte. Noodgedwongen kozen verladers voor het spoor als alternatief voor binnenvaart, met als gevolg hier heel 2019 gebruik van te blijven maken om leveringsrisico’s te beperken.