<  NIEUWS
Aanhoudend reefertekort
20 april 2020

Ten gevolge van de Afrikaanse varkenspest die vorig jaar is uitgebroken in Azië, de grote vraag naar Nederlands varkensvlees en het buitengewone aantal blank sailings, kampt de reefer markt met een tekort.

China Naar verwachting kan China begin 2021 pas weer leven van het eigen vee na de uitbraak van de varkenspest. Tot die tijd is China gebonden aan het importeren van varkensvlees uit Europese landen.

Jaarlijks verdwijnt volgens de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) zo’n 30 kilo per persoon in de Chinese maag. Om de bevolking daarin te blijven voorzien, wordt de hogere kwaliteit varkensvlees veelal verscheept vanuit Noord-Europa en het minder kwalitatieve vlees vanuit Oost-Europa. Polen was één van de grootste exporteurs naar China als het gaat om varkensvlees, totdat de Afrikaanse varkenspest eind november 2019 ook Polen trof.

De export van varkensvlees vanuit Polen is volledig stilgelegd, waardoor de Noord-Europese markt hiervan kan profiteren. De vraag naar varkensvlees vanuit Nederland is aanzienlijk gestegen; de markt kampt momenteel met ruimteproblemen en zelfs met een tekort aan reefers. Naar verwachting zullen deze problemen, met name op diensten naar het Verre en Midden-Oosten, blijven aanhouden de aankomende periode.

De coronacrisis veroorzaakt nog meer schaarste op de reefer markt. Rederijen annuleren meer dan 380 diensten tussen Azië en Europa en de Trans-Pacifische route. Dit heeft direct effect op de scheepsruimte. De grotere vraag naar capaciteit zal leiden tot het opdrijven van vrachtprijzen.

Schroom niet contact op te nemen voor meer informatie of het boeken van een reefer voor uw temperatuurgevoelige lading. Onze specialist in reefers, Ferdi Lems, staat u graag persoonlijk te woord!