<  NIEUWS
Alternatieven in tijden van logistieke chaos
11 januari 2021

De markt in de containervaart is op een punt gekomen waarop de werkelijk betaalde tarieven aanzienlijk onderschat worden. Er heerst een enorm ruimtetekort, terwijl de equipment imbalance nog meer chaos veroorzaakt. Wij maken mogelijke alternatieven graag kenbaar!

De uitgebreide index van de Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) is bijna 170 procent hoger dan een jaar geleden, wat wijst op enorme stijgingen van de contante koers in alle exporten uit Azië. Zo liggen de tarieven aan de Zuid-Amerikaanse oostkust zo’n 200 procent hoger dan 12 maanden geleden, terwijl intra-Aziatische plekken zelfs 450 procent duurder zijn.

Het SCFI registreerde deze week slechts een bescheiden 6 procent verhoging voor tarieven naar Noord-Europa. Hoewel dit tarief 230 procent hoger is dan een jaar geleden, ligt het ver onder de enorme prijsstijgingen die verladers op de route tegenkomen.

De logistieke industrie kent vaker schommelingen in de tarieven, maar nooit eerder in deze mate. Als expediteur monitoren wij voortdurend de situatie en zijn wij altijd op zoek naar alternatieven in tijden van logistieke chaos. Zo biedt de markt bijvoorbeeld nog volop mogelijkheden voor LCL lading. Wanneer de inhoud van uw lading tussen 1cbm en 12 cbm is, is LCL (Less than Container Load) een goed alternatief. U deelt de container met verschillende leveranciers naar dezelfde bestemming.

Voor het importeren en exporteren van goederen van of naar een gebied is veel specifieke marktkennis nodig. Naast het Verre-Oosten zijn wij ook gespecialiseerd op vaargebieden als het Midden-Oosten en Zuid-Amerika, waar vanuit wij de meest optimale oplossing kunnen bieden om uw goederen afkomstig van een alternatieve leverancier te kunnen importeren. In beide regio’s beschikken we over een uitgebreid netwerk van agenten die het continent op hun duim kennen.

Wij adviseren u graag in deze veelbewogen periode en blijven juist nu ook optimaal presteren!