<  NIEUWS
AMS Filing
1 februari 2018

U heeft er vast wel van gehoord; AMS Filing. Het Automated Manifest System is een integraal systeem van de Amerikaanse douane om de veiligheidsrisico’s te beperken. Maar wat houdt het precies in?

Naar aanleiding van de aanslagen op 9/11 is in 2004 het Automated Manifest System in het leven geroepen door de Amerikaanse overheid om de interen veiligheid van de Verenigde Staten te verbeteren. De overheid lanceerde een groot pakket aan veiligheidsmaatregelen waaronder het AMS.

Het systeem heeft betrekking op goederentransport met als eindbestemmingen Amerika en Mexico en goederen die in deze landen overgeladen worden. De toepassing van het systeem is vrij eenvoudig: De Amerikaanse douane moet 24 uur voor vertrek van het schip uit de laadhaven, weten wat er aan boord geladen is. Naast zeevracht, is het ook van toepassing op luchtvracht en wegtransport.

Voor exporterende partijen naar de Verenigde Staten komt het er dus op neer dat zij verplicht zijn om ruim voor vertrek van het schip in de laadhaven op te geven wat zij van plan zijn te exporteren naar de Verenigde Staten. Rederijen hanteren hiervoor dus zogeheten AMS sluitings. Indien verladers niet tijdig hun B/L instructie voor de sluiting van AMS indienen zullen de containers niet aan boord geladen worden van het schip.

Om de B/L instructie tijdig op te maken en aan te leveren bij de rederij  moeten onderstaande gegevens bekend bij ons zijn:

  • De volledige naam van zowel de consignee als de notify
  • Nauwkeurige beschrijving van de lading, inclusief gewicht en aantal stuks
  • Containernummer
  • Zegelnummer

Uiteraard kunnen de specialisten binnen Jordex u uitgebreid informeren over de eisen van de AMS en zullen wij u vooraf altijd duidelijk informeren over de gehanteerde AMS sluitdatum van uw boekingen.