<  NIEUWS
Blokkade Suezkanaal vraagt om alternatieven
26 maart 2021

De containerreus Ever Given die afgelopen maandag vastliep in het Suezkanaal veroorzaakt de duurste file op aarde. De blokkade lijkt weken te gaan duren, wat leidt tot toenemende vraag naar alternatieve routes en verschuivingen tussen modaliteiten.

In de tijd dat de inspanningen om het Evergreen-schip uit het Suezkanaal te verdrijven worden voortgezet, zijn bijna tweehonderd schepen verstrikt geraakt in de verkeersopstopping in beide richtingen van de cruciale waterweg voor schepen tussen Azië naar Europa. Zo’n 12 procent van de van de wereldhandel wordt vervoerd door het Suezkanaal. Geschat wordt dat de schade van de blokkade 400 miljoen dollar per uur bedraagt.

Terwijl de ETA’s in gevaar komen naarmate de bergingsinspanningen worden voortgezet, hangt de impact op de wereldwijde bevoorradingsketen af van hoe lang de route onbegaanbaar blijft. Containerschepen zullen moeten wachten op de doorvaart of moeten omvaren via de route om Kaap de Goede Hoop, die twee weken langer in beslag neemt en zorgt voor meer CO2-uitstoot. De vertragingen zullen verder oplopen als de vertraagde schepen straks massaal tegelijkertijd de havens willen binnenlopen.

De afgelopen dagen is er een opmerkelijke switch te zien van bedrijven die een luchtvrachtaanvraag doen voor lading die normaal gesproken over zee gaat. Daarnaast willen de verladers profiteren van de voordelen dat transport via vliegtuig te bieden hebben, waaronder snelheid en betrouwbaarheid, in plaats van de zeereis, die weken inneemt.

Wij monitoren voortdurend de situatie en houden u op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen. Tegelijkertijd helpt ons luchtvrachtteam u graag de weg via de lucht te vinden voor nieuwe boekingen. Neem voor meer informatie of een aanvraag voor de beste luchtvrachtoptie contact op met Jordex Air Cargo.