<  NIEUWS
Brexit brengt chaos en nieuwe kansen
8 februari 2021

Het besluit van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen, heeft afgelopen maand al veel gevolgen voor het internationale wegvervoer gehad. Nieuwe grensprocedures, extra handelsdocumenten en een ontoereikende douanecapaciteit brachten flinke problemen met zich mee, maar de Brexit biedt tegelijkertijd nieuwe kansen.

Eind 2020, enkele dagen voordat de overgangsperiode afliep, werd alsnog een handelsakkoord gesloten dat al op 1 januari 2021 in werking is getreden. Ondanks dit akkoord heeft de Brexit tot bijzondere spanningen geleid.

Naast dat ook veel bedrijven aan de Europese zijde niet gewend zijn zaken te doen met bedrijven buiten Europa, groeien de douaneaangiftes exponentieel. Dat vraagt kennis en capaciteit om import- en exportdocumenten juist en snel te verwerken. Waar voorheen 50 miljoen douaneaangiftes werden verwerkt, wordt er verwacht dat het dit jaar zal oplopen naar 350 miljoen.

De afgelopen maand heeft bewezen dat de Brexit vele uitdagingen met zich meebrengt, maar het biedt Nederland tegelijkertijd ook nieuwe kansen. Volgens het Netherlands Foreign Investment Agency zijn veel Britse bedrijven al langer op zoek naar het verplaatsen van hun logistieke basis naar Nederland en is er momenteel zelfs sprake van een ware toestroom. Onze positie als de Gateway to Europe en de expliciete zichtbaarheid van extra kosten voor import en export, wint aan belang.

De specifieke formaliteiten en regels die voor de in- en uitvoer van en naar het Verenigd Koninkrijk gelden, vormen onze dagelijkse praktijk. Onze Customs afdeling ontzorgt u graag bij het in- of uitklaren van uw goederen. Neem voor een aanvraag of meer informatie contact op met onze Specialist Customs Dennis den Rooijen.