<  NIEUWS
CETA - Tweede Kamer stemt in
20 februari 2020

CETA, het meest ambitieuze handelsakkoord uit de geschiedenis van de Europese Unie. De Tweede Kamer heeft ingestemd, nu de Eerste Kamer nog.

CETA staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement. Het is de blauwdruk voor toekomstige verdragen van de EU met de rest van de wereld. Het openstellen van elkaars markten zou miljarden aan economische groei moeten opleveren.

Het CETA-verdrag is een zogenoemd gemengd handelsakkoord en kan daarom pas volledig in werking treden als het door alle parlementen van de EU-lidstaten is goedgekeurd. Omdat dit vaak erg lang duurt, is sinds 21 september 2017 een groot deel van het CETA-verdrag (voorlopig) in werking getreden, nadat het Europees Parlement akkoord ging.

Tot nu toe hebben 13 van de 27 lidstaten dat ingestemd. In Nederland heeft de Tweede Kamer op 18 februari 2020 met 72 stemmen voor en 69 tegen, ingestemd met het verdrag. De Eerste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) heeft besloten om op 12 mei 2020 de deskundigebijeenkomst te laten plaatsvinden.

Deze delen van het handelsakkoord kunnen al gebruikt worden.